Osakkeet

Livonsaaren yhteisökylä on organisoitunut osakeyhtiönä. Yhteisökylän asukkaat ovat pääsääntöisesti yhtiön osakkeenomistajia.

Livonsaaren yhteisökylä oy:llä on A- ja B-lajisia osakkeita. Äänioikeudettomia, osinkoon oikeuttavia B-lajin osakkeita myydään tällä hetkellä hintaan 260 euroa. A-lajin osakkeita myydään viidenkymmenen kappaleen sarjoissa, sarjan hinta on 13000 euroa.

A-lajin osakkeet

Päätäntävalta Livonsaaren yhteisökylä oy:ssä pyritään pitämään asukkailla. Tämä edellyttää, että kukin täysi-ikäinen asukas hankkii itselleen tasamäärän yhtiön A-osakkeita. A-osakkeiden ostaminen edellyttää ensin tutustumista yhteisökylän ihmisten kanssa ja sen jälkeen uuden A-osakkaan hyväksymisen yhtiökokouksessamme.

Yhteisökylässä voi asua joko omistusasunnossa tai edullisesti vuokralla tutustumis- tai rakennusaikana. Omistusasunnon rakentamista varten yhteisökylä tarjoaa vuokratontin.

B-lajin osakkeet eli tukiosakkeet

Yhteisökylän ylijäämää jaetaan yhteisökylän tuotteina osingoiksi B-lajin osakkeita omistaville osakkaille. Osingot voivat olla mitä tahansa tuotteita tai palveluita, mitä kylä milloinkin tuottaa. Viime vuosina on annettu pääasiassa Livonsaaren osuuspuutarhassa kasvatettuja vihanneksia. Pääsääntöisesti osingonjako tapahtuu kerran vuodessa järjestettävillä kekrijuhlilla, mutta osinkoja voidaan tarpeen mukaan toimittaa muulloinkin.

B-osakkaana omistat palan kylästä ja rakennat sen kykyä tuottaa kestäviä tuotteita ja palveluita. B-lajin osakkeet ovat yhtiökokouksessa äänioikeudettomia. Ne kuitenkin oikeuttavat osinkoihin ja toimivat elinikäisenä pääsylippuna yhteisökylän vuosittaisiin kekrijuhliin. Kuka tahansa voi liittyä yhteisökylän omistajaksi hankkimalla B-osakkeita.

Ohjeet B-osakkeiden ostamiseksi

Vuosille 2016 ja 2017 osakkeen hinta on 260 euroa. Osakkeen ostaminen eli merkintä edellyttää seuraavat kaksi toimenpidettä.

1) Lähetä sähköposti osoitteeseen tj [ät] yhteisokyla.net. Kirjoita viestiin seuraavat tiedot:

  • Livonsaaren yhteisökylä oy:n B-osakkeen merkintä
  • Merkittävien osakkeiden lukumäärä
  • Osakkeen saajan nimi
  • Osakkeen saajan osoite
  • Osakkeen saajan sähköpostiosoite
  • Jos haluat, voit antaa myös henkilö- tai yhteisötunnuksen ja muita yhteystietoja

2) Mieluiten samana päivänä kuin lähetät sähköpostin, maksa merkintähinta Livonsaaren yhteisökylä oy:n pankkitilille FI4652950020029024. Kirjoita viestikenttään seuraavat tiedot:

  • B-osakkeen merkintä
  • Osakkeen saajan nimi

Yhden osakkeen merkitsijäksi hyväksytään vain yksi luonnollinen tai juridinen henkilö, toisin sanoen esimerkiksi pariskunta ei voi merkitä osaketta yhteisesti.

B-osakkeita voi kerrallaan yhdelle henkilölle merkitä korkeintaan kaksi, muuten ostajalle tulee maksettavaksi varainsiirtovero. Jos haluat merkitä useampia osakkeita, ota yhteyttä hallituksen puheenjohtajaan (tj [ät] yhteisokyla.net).

Osakkuus astuu voimaan heti, kun osakemerkintä on tehty em. ohjeiden mukaan.

Osakkaille annetaan osakekirja, mutta myöhemmin. Sen taiteellinen kehitystyö on parhaillaan kesken.