Kylän esittely II

Livonsaaren yhteisökylä on ekokylä, jossa kokeellinen luonnonmateriaalirakentaminen peltojen ympäröimiin kallioisiin metsäsaarekkeisiin luo mielenkiintoisen kyläkokonaisuuden. Käytössä on ruokoa, olkea, savea, purua, turvetta, tuohta, sammalta, pellavaa, keltteitä ja hirttä.

Yhteisökylä Oy:n osakkaat rakentavat kukin yhtiöltä vuokraamalleen määräalalle omannäköisensä talon. Talon rakentamista kahlehtii vaatimus vesivessattomuudesta ja kielto perustaa pärisevillä ruohonleikkureilla leikattavia pihanurmikoita. Pakettitaloja ei toistaiseksi ole ilmestynyt eikä ole tuloillaankaan näillä näkymin, vaikka niiden rakentamiseta ei varsinaisesti ole kiellettykään. Jostain syystä tänne vain näyttää pesiytyneen metsää, vaatimatonta elämää ja hiukan tavallista omavaraisempaa elämäntapaa arvostavia ihmisiä. Velkaa ei haluta tehdä paljoa, koska tarve näyttää muille omaa varallisuuttaan hienojen autojen ja talojen muodossa ei välttämättä ole yhtä suuri kuin yleisesti ajassamme.

Myös osakeyhtiön varallisuus on vankalla pohjalla. Osakepääoma on n. 200 000 euroa ja omavaraisuusaste on yli 60 %. Uusia osakkaita tulee jatkuvasti ja osakkeiden myynnistä saaduilla varoilla hankitaan uusia kiinteistöjä, viimeisimpänä tänä syksynä sovittu Livonsaaren koulun kauppa Naantalin Kaupungilta. Entisestään hallinnassa on maatila, johon on kaavoitettu 20 omakatitalotonttia ja johon kuuluu 38 ha pystyssä olevaa metsää, 22 ha peltoa, maatalousrakennuksia ja maatilan päärakennus. Lisäksi on omaa rakennusoikeudellista rantaa johon on toistaiseksi rakennettu hirsinen savusauna koko kylän käyttöön.

Yhteisökylän alueelle on noussut 9 yritystä: kustantamo, leipomo, lavasteita tekevä yritys, satulaseppä, hirsiveistämö, kielenkääntäjä/tulkki, kansanparantola, maaseudun kehittämispalveluja tarjoava yritys, osuuspuutarha. Pääosa asukkaista hankkii elantonsa itse perustamissaan yrityksissä työskentelemällä. Yhteisökylä Oy on kaavoittanut omakotilalotonttien lisäksi PL-aluetta tien varteen yrityskäyttöön.

Yhteisökylä täytti 6.12.2013 9 vuotta.

Timo Aro-Heinilä, Livonsaaren Yhteisökylä Oy:n perustajajäsen

Yksi vastaus artikkeliin ”Kylän esittely II

  1. Voisiko näille sivuille saada enemmän kuvia rakennuksista? Olisi kiva nähdä, minkälaisia sinne on noussut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *