Kylän esittely

Livonsaaren yhteisökylä on perustettu Livonsaarelle vuonna 2005. Se on rakentunut kyläksi kylään, kivijalkanaan yhteisöllisyys ja kestävä elämäntapa.

Asuminen

Yhteisökylä elää maalaisarkea, jossa vuodenajat rytmittävät kiireen ja rauhaisan käpertymisen vaihtelua. Vakituisesti kylässä asuu liki kaksikymmentä aikuista, lapsia on kymmenen kieppeillä. Eläimiä löytyy hevosista lampaisiin, kissoista koiriin ja kanoihin. Niin kuin saarella muutenkin, myös yhteisökylässä asukasmäärä kasvaa kesänkorvalla. Tällöin saattaa metsän siimeksestä löytää vaikkapa tiipiin tai kodan, jossa väliaikainen asukas pitää majaansa. Myös vierailijat ottavat kukin tavallaan osaa yhteisökylän arkisiin askareisiin.

Yhteisökylään nousseet rakennukset ovat yhtä monimuotoisia kuin asukkaansa. Uudisraivaajahenkeen on ensin rakennettu monta saunaa, ja niiden rinnalle hiljalleen omat kodit. Kokeilunhalu ja luonnon arvostaminen näkyy rakentamisessa: perinteisten hirsitalojen lisäksi löytyy mm. monensorttista savirakentamista yhdistettynä olkeen, ruokoon tai puuhun. Useat taloudet elävät uusiutuvalla energialla, kuten tuulimyllyn tai aurinkopaneelin tuottamalla sähköllä, eikä vesijohtoakaan ole jokaiseen taloon vedetty. Vähäinen kuluttaminen konkretisoituu kylässä lähes käsinkosketeltavaksi.

Työ ja huvi

Asukkaat ovat tuoneet mukanaan tai luoneet perinteisiä maaseutuammatteja, jotka istuvat hyvin myös nykyaikaan. Tuottajayhteisöstä löytyy luomuviljelijä, luomuleiväntekijä, hirsiveistäjä, satulaseppä, kuppari-kansanparantaja, kustantamo sekä osuuskuntamuotoinen Livonsaaren osuuspuutarha, joka tuottaa ja välittää luomukasviksia. Kanat tuottavat munia, lampaat pitävät maiseman avoimena, hevoset ovat mukana työssä ja huvissa. Lisäksi osa asukkaista käy kylän ulkopuolella töissä tai tekee työnsä etänä.

Työteliäisyys sekoittuu jokapäiväisessä elämässä rentoon ja leppoisaan olemiseen. Päivien lomassa vietetään juhliakin: on lukuisten lasten syntymäpäiviä, pääsiäis- ja juhannuskokot, kekri ja muita vuodenkiertoon liittyviä tapahtumia, joihin ottavat osaa myös Livonsaaren kyläläiset ja muut ystävät sekä tuttavat.

Kansainvälisyys ja yhteistyö

Yhteisöllisyys näkyy esimerkiksi naapuriapuna: apua löytyy lasten- sekä eläinten kaitsemiseen, ja työvälineitä lainataan niitä tarvitsevalle, on kyseessä sitten vaikka traktori tai ompelukone! Kesäisin pyörii talosta toiseen kiertävä yhteislounas.

Yhteistyö ei jää vain yhteisökylän sisäiseksi, vaan yhteisö toimii yhteistyössä niin Livonsaaren kyläläisten, lähikuntien asukkaiden, kaupunkilaisten ja lopulta maailman kanssa. Kansainvälisyys on osa yhteisökylän arkea. Vapaaehtoisia ja muita vierailijoita on tullut mm. maailmanlaajuisen ekokyläverkoston GEN:n ja luomutiloille vapaaehtoisia välittävän WWOOF -järjestön välityksellä. Vuonna 2012 aloitettiin yhteistyö KTV:n, Kansainvälisen vapaaehtoistyö ry:n kanssa. Ensimmäiset kaksi KTV:läistä olivat Unkarista ja Puolasta. Vuonna 2013 vapaahtoiset tulevat Espanjasta ja Ranskasta.

Yhteisökylään voi tulla tutustumaan sovitusti. Vierailu voi kestää hetkestä pidempään. Ja jos pysyvä asuminen alkaa sittemmin kiinnostaa, on tutustuminen mahdollista myös sillä silmällä katsoen: asuintontteja on vielä vapaana yhdeksän.

Yhteisökylä on meren- ja metsäntuoksuinen leikkikenttä, puuhamaa, työpaikka sekä sosiaalisuuden ja kulttuurien kohtaamisen paikka. Se on toimija, joka on ajan myötä sulautunut kiinteäksi osaksi Livonsaaren kyläyhteisöä.

Yhteisökyläläiset yhdessä

Yhteisökyläläiset yhdessä