Kolmas kausi evs-vapaaehtoistyöntekijöitä on takana

Olemme jo kolmatta vuotta osallistuneet isäntäorganisaationa EU:n alle 30-vuotiaille tarkoitettuun työvaihtoprojektiin nimeltä European Voluntary Service (evs). Tämän vuoden vapaaehtoiset ovat nyt lähteneet kotiin. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä heidän täällä oloonsa ja heidän tyytyväisyytensä on ollut yhtäläinen.

Ensimmäisenä vuonna, 2012, meillä oli kaksi erittäin reipasta miestä, Attila Unkarista ja Karol Puolasta, kuuden kuukauden ajan hommissa. Molemmat ovat asuneet taas tänäkin vuonna Suomessa. Karol on ollut taas kesää Livonsaaren leipomossa töissä ja Attila jäi kokonaan Suomeen asumaan, alkuun meille ja asuu nykyään Naantalissa.

Viime vuonna meillä oli viiden kuukauden ajan kaksi nuorta naista evs-hommissa, Celine Ranskasta ja Txell Kataloniasta. Celinen ja Txellin työpanoksen ansiosta meillä on esimerkiksi jurtta uutena vierasmajoitustilana Alitalon vieressä.

Tänä vuonna meillä oli peräti kolme miestä, ja tällä kertaa taas Itä-Euroopasta. Alexander ja Plamen tulivat Bulgariasta ja Albert Itä-Ukrainasta Luhanskin alueelta. He kaikki ovat olleet erittäin tyytyväisiä päätökseensä tulla meille ja ovat nauttineet niistä töistä, joita he ovat täällä tehneet. Tänä vuonna Livonsaaren osuuspuutarha on käyttänyt reilusti vähemmän wwoof-organisaation kautta tulleita lyhytaikaisempia vapaaehtoistyöntekijöitä, ja sen sijaan evs-vapaaehtoisemme ovat käyttäneet melkoisen osan ajastaan osuuspuutarhamme pelloilla. Albertilla on Ukrainassa pieni maatila ja hän on aivan ammattilainen puutarhatöissä. Tänä vuonna myös projektin kesto oli pitempi kuin ennen, nyt seitsemän kuukautta. Vapaaehtoiset asuivat viime syksynä ostamamme koulurakennuksen toisessa luokkahuoneessa.